Смесен камерен хор „Севтополис”

Смесен камерен хор "Севтополис" е създаден през 2002 г. към Военен клуб в гр. Казанлък. За кратко време хорът се утвърждава в концертния живот на града и участва в национални фестивали на военните клубове, като всяка година печели престижни награди и най-вече признанието на публиката. Изнася концерти в Храм-паметник "Рождество Христово" гр.Шипка, както и в църквите в гр. Казанлък. През 2004 година хорът изнася концерти в Българската екзархия в Истамбул. През август 2005 хор „Севтополис” изнася съвместен концерт с Хор „Мозаик” от Швеция, а през май 2008 година с Dutch Travel Choir от Холандия в градската художествена галерия-музей. През ноември 2006 година хорът участва в XXII хоров фестивал в гр. Солун, Гърция.

През август 2008 година хор „Севтополис” представя изключителните си певчески възможности завоювайки първо място в категория Смесени хорове (при участие на 60 хорови състава) на Първия Международен хоров фестивал в Охрид, Македония. През 2008 година следва концерт в българския храм „Св. Георги” , а през 2011 година в храма „Св.Св. Константин и Елена” в Одрин, Турция. През 2009 година е участието на хора в първия международен хоров фестивал в Анталия, Турция, от където се завърна с трета награда (без присъдена първа награда). В продължение на четири последователни години (2006, 2007, 2008 и 2009) хор „Севтополис” участва в музикални празници „Петко Стайнов” в гр. Казанлък. През 2010 година, след предварителна селекция от организатора, хорът получи лична покана да участва в Експо роза 2010 в гр. Грас, Франция с два самостоятелни концерта в катедралния храм на града.

От 2010 година хорът е към НЧ „Възродена искра – 2000”. През май 2011 година хорът е отличен с награда за най-добре представил се колектив в Общински преглед на художествената самодейност, а през юни, в рамките на празника на розата в Казанлък, хор „Севтополис” изнесе съвместен концерт с хор „Кантифолия” от гр. Грас, Франция. През същия месец той участва и в петия международен хоров фестивал „Хармония” в гр. Харманли.
Хор „Севтополис” е носител и продължител на традициите на казанлъшката хорова школа. Хорът и неговата диригентка са изградили богат и разнообразен репертоар. Той включва произведения на български и западноевропейски композитори, обработка на български фолклор, негърски спиричуъли и композиции от новото време.

Участниците в хора са с различни професии, но ги обединява любовта към музиката.
Диригент и основател на хор "Севтополис" е г-жа Дора Кошева - възпитаничка на АМТИИ гр. Пловдив. От 1985 г. тя работи в Хоровата школа при читалище "Искра" гр. Казанлък. Била е диригент на Хор на момчетата и Подготвителен детски хор. Работи в смесен хор "Петко Стайнов" и е негова дългогодишна солистка. От 1999 г. до 2003 г. е диригент на Детски хор "Искра". Като диригент в Хоровата школа г-жа Дора Кошева е участвала в много републикански и международни фестивали и конкурси в Гърция, Финландия, Чехия, Русия, Дания, Унгария и др.

 

facebook

 

Всички права запазени. © 2012 Дизайн и разработка: "Казанлък инфо" www.kazanlak-bg.info
СМЕСЕН ХОР СЕВТОПОЛИС