Читалището през годините

История
Читалище "Възродена искра" е създадено през октомври 2000 г. в отговор на желанието на творците от Казанлък за средище, където да могат свободно и без ограничения да развиват таланта си и подпомагат изявите на самодейните състави в града.
Учредяването на читалището е под патронажа на Йордан Соколов председател на Народното събрание към него момент. Първото общо събрание наброява 199 члена. На него за председател се избира г-жа Ана Кожухарова, която активно работи за издигане авторитета на читалището в периода 2000 – 2003 г. За 3 години читалището се утвърждава като една от водещите културни институции и успява да обедини потенциала на голяма част от творците на Казанлък.
От м. юли 2003 г. до края на 2007 г. председател е г-н Йордан Йорданов при който дейността в читалището се разраства, наградите се увеличават, а обществеността се доближава до  създадения културен продукт.
През м. януари 2008 г.  за председател е избран г-н Георги Каличков, който с далновидност и аналитична мисъл управлява читалището до м. февруари 2013 г. По негово време се осъществява преместването на читалището от сградата на ул. „Христо Ботев” в настоящата сграда на ул. „Георги Бенковски”. Идеята за ползването на настоящата сграда е на Йордан Йорданов, който към него момент е секретар на читалището.
От м. март 2013 г. читалището се председателства от г-н Николай Александров, който с много активност, енергия и съпричастност допринася за името и авторитета на институцията.
От началото на 2011г. до момента секретар на читалището е г-жа Марияна Янкова, която с голяма любов и всеотдайност работи за съхраняването на традициите, създаването и развитието на творческата духовност, както и нови инициативи и проекти. 
За периода 2001 – 2009 година в читалището развиват творческа дейност следните колективи:
1.    Школа за изобразително и приложно изкуство „Арт линия” преподавател Ваня Запрянова
2.    Театър 188 с ръководител Гълъбина Михайлова
3.    Фолклорна формация „Омайниче” главен худ. ръководител Златко Стайнов и худ. ръководители Стела Стайнова и Весела Пондева
4.    Клуб „Светлини сред сенките” ръководител Валя Димова
5.    Балет „Икар” – класически, характерни и модерни танци ръководител Боряна Несторова
6.    Школа за модерен и класически балет „Финес” ръководител Гергана Начева
7.    Литературен клуб с ръководител Йордан Йорданов
8.    Младежка театрална студия „Арсис” ръководител Мая Стоянова и други


Настояще
Читалището на 29 октомври 2015 год. с поредица от събития отбеляза своята петнадесет годишнина. През тези 15 години НЧ “Възродена Искра - 2000” благодарение на всеотдайния труд на творците и хората в ръководството активно съхранява традициите и духовността на българската културна идентичност, както и създава нови проекти основани на предизвикателствата на времето.
Гордеем се със създадените мащабни събития през последните четири години, които се превърнаха в традиции - Националния конкурс за забавна песен "С песен да възродим доброто", който се провежда в средата на месец март, пролетния хоров празник през месец април, регионалния конкурс за детска рисунка „Долината на розата и тракийските царе" включен в рамките на Празника на розата – месец май, юни, Зумба маратон в Розовата долина – национален фестивал със зумба групи и инструктори в рамките на Празника на розата – месец юни и Национален фолклорен фестивал "Димитър Гайдаров" също в рамките на Фестивала на розата през месец юни. През 2013 год. беше реализиран първият български безбюджетен пълнометражен игрален филм "Трябва да съм луда" на режисьора Румен Сомов. 
Съставите в читалището и през 2015 година са носители на над 70 престижни награди от регионални, национални и международни конкурси в сферата на изобразителното, балетното, инструменталното танцовото, вокалното, хоровото, фолклорното, театралното, кино изкуството и други.
Читалищни колективи:
1.    Школа за изобразително изкуство
2.    Школа за приложно изкуство
3.    Школа по пиано
4.    Школа за забавна песен
5.    Школа по класическа китара
6.    Балетно танцов център „Грация”
7.     Зумба за деца
8.     Зумба за възрастни
9.     Смесен камерен хор „Севтополис”
10.     Филмово студио
11.     Театрално студио „United avangard artist”
12.     Фолклорен ансамбъл “Гъдулица”
13.     Театрален детски състав
14.     Женски хор
15.     Мъжка вокална формация
16.     Певческа фолклорна група към СКЗ „Бели рози”
17.     Клуб по Винг чун
18.     Клуб по Латиноамерикански танци
19.     Клуб по Народни танци
20.     Спортен клуб за здраве „Бели рози”
21.     Курс по Химия и ООС
22.     Езикова школа „Амарант” – за деца и ученици
23.     Курс по английски език – за възрастни

 


facebook

 

Всички права запазени. © 2012 Дизайн и разработка: "Казанлък инфо" www.kazanlak-bg.info
02 ИСТОРИЯ