Регионален конкурс за детска рисунка "Долината на розата и тракийските царе"

  Регионален конкурс за детска рисунка "Долината на розата и тракийските царе"

  СЪОБЩЕНИЕ

  ЗА УЧАСТНИЦИТЕ В НАЦИОНАЛЕН КОНКУРС ЗА ДЕТСКА РИСУНКА „ТРАКИТЕ“

  Изложба и награждаване

  02 септември 2018 година от 17:30 часа в Исторически музей „Искра“ –  Лапидариум

  град Казанлък

  <<< Вижте кой е награден >>>

  ВХОД

   

    

Хор „Севтополис“ при НЧ „Възродена Искра – 2000“ изправи на крака публиката в Прага

От участие в престижен международен фестивал в чешката столица се завърнаха хористите на Дора Кошева при НЧ „Възродена Искра – 2000“, удовлетворени от овациите на публиката и високото ниво на своето изкуство.

Международният фестивал за хорове и оркестри се провежда за осми път и не е с конкурсен характер, като базираните в Германия негови организатори, избират различни европейски столици всяка година за представяне на хоровете, обясниха днес на пресконференция в Общината завърналите се казанлъшки хористи. В Прага те са участвали в програмата заедно с още 11 хора от Европа – Латвия, Турция, Полша, Дания, Германия, Румъния, Италия, Естония и с колегите им от Хасково – България. Представили са два концерта – 30 минутна програма в първия фестивален ден  и 10-минутна във втория.

А капела, с включване на фолклорни елементи в програмата си, с тъпан и народни носии казанлъчани вдигнали на крака публиката в Пражката катедрала „Свети Салватор“ и обрали овациите и на музикантите от другите хорове. Това е част от най-съвременните тенденции в хоровото изкуство – включването на движение в изпълненията, не само академичното строго пеене – обясни ръководителката и диригент на хора Дора Кошева. Ползата от участието си във фестивала, казанлъчани откриват именно в тази „сверка на часовника“ - сравнявайки се с други европейски хорове, на престижна европейска сцена - да преценят, дали са в крак с тенденциите, дали изкуството им е на достойна висота. Казанлъчани са удовлетворени – оказало се, че са с доста голяма преднина пред повечето от колегите си от чужбина.

Хор „Севтополис“ е прославил висотата и класата на казанлъшкото хорово изкуство пред европейската публика, в сърцето на една от най-големите културни столици на света – Прага, за което е получил диплома за участие и поздравленията на фестивалния директор Петер Ласковски.

 

facebook

 

Всички права запазени. © 2012 Дизайн и разработка: "Казанлък инфо" www.kazanlak-bg.info
Хор „Севтополис“ при НЧ „Възродена Искра – 2000“ изправи на крака публиката в Прага