Национален конкурс за детска рисунка на тема „Траките”

Е-мейл Печат ПДФ

Участието в този конкурс ще даде възможност на всеки от Вас да обогати знанията си за траките, техните бит, култура и архитектура.

 

Национален конкурс за детска рисунка на тема „Траките”
Под патронажа на Кмета на Община Казанлък


Организатори:
НЧ ”Възродена Искра – 2000” Казанлък, школа за изобразително изкуство „Ренина” и  Исторически музей „Искра” гр.Казанлък


Траките са един от най-старите индоевропейски народи, който е създал цивилизация и е живял хилядолетия в обширни пространства. Наименованието траки е употребено най-напред от Омир за съюзниците на Троя. Постепенно то разширява обхвата в писмените свидетелства и с помощта на археологически доказателства става ясно, че покрива неизмеримо население, което според Херодот е най-многобройния народ след индийския и ако бяха единни, то биха били непобедими.

Едно от най-властващите тракийски племена е това на одрисите. Според атинския историк Тукидид тяхното царство е най-голямото в Европа между Адриатическо и Черно море.

Казанлъшката долина, наричана от средата на 90-те години на XX век „Долината на тракийските царе“, е свещена територия на Одриското царство. Осеяна е с гробници, мистериозни храмове, над които се издига най-големия досега документиран мегалит в Югоизточна Европа. През ранната елинистическа епоха Севт III построява в свещената територия своята столица Севтополис в 320 г. пр. Хр. Градът е издигнат по предварително направен план върху развалините на укрепена царска резиденция и тракийско селище. Така е и по цялата територия на нашата Родина – селища, храмове, гробници, съкровища.
Всичко свързано с живота на траките по нашите земи/бит,култура,занаяти/, митовете и легендите впечетлява и интригува, увлича всеки, който е тръгнал по пътя на опознаването на този древен народ.

Обичате Българската история?
Обичате да рисувате?
Включете се в нашия конкурс!


Участието в този конкурс ще даде възможност на всеки от Вас да обогати знанията си за траките, техните бит, култура и архитектура. С помощ могат да се включат и вашите близки /само с информация/. 
Прочетете книги, посетете музеи, гледайте филми, говорете с Вашите учители, с историци, скулптури и художници. Всичко това ще бъде Вашата машина на времето, чрез която ще се върнете в древните времена на покритата с тайни тракийска цивилизация.

Тракийската култура се превърна във визитна картичка на България пред света. Ето защо Вашите рисунки ще се превърнат в посланици на добра воля, за популяризиране  на богатото тракийско наследство по нашите земи.

Цел
Стимулиране на детското творчество и развиване на познавателните способности на деца и юноши.
Създаване на картинна галерия от детски рисунки с образи и картини по темата, чрез специфичните възможности на различните видове изобразителни изкуства.

Регламент

Всеки от участниците може да участва с до две/2/ свои рисунки по обявената тема/ формат 35/50, без ограничения в техниките на изпълнение.
На гърба на всяка рисунка да бъдат записани с молив следните данни - три имена на участника, пол, възраст, образователна единица (училище, школа и др.), имена на преподавател, адрес за кореспонденция, телефон и e-mail за връзка.
Допуска се и индивидуално участие, в който случай следва да се посочат имена и данни за контакт с родител или настойник.

Участниците се включват в три възрастови групи:
Първа възрастова група – от 7 до 10 год.
Втора възрастова група – от 11 до 13 год.
Трета възрастова група – от 14 до 18 год.

Журито се състои  от художници и  историци.

Оценя се изразителността на рисунката, нейната връзка с темата и майсторството при използването на техники в изобразителния процес.
Журито селектира най-добрите рисунки за представянето им в изложба –  в рамките на Празниците в долината на тракийските царе, които ежегодно се провеждат в гр. Казанлък през последната седмица на месец август.

Изпратените творби и всички права върху рисунките остават запазени за организаторите на конкурса.

Творби не се връщат!

Награди – грамоти и материални награди

По три награди във всяка възрастова група, награди от Община Казанлък, Исторически музей „Искра” гр.Казанлък, Общинска библиотека „Искра” гр. Казанлък, НЧ Възродена искра – 2000”, фирми – спомоществователи.

Датата и часа за награждаването, както и резултатите ще бъдат обявени в сайта на читалището.

Рисунките се изпращат до 20.08.2018 година на адрес – гр.Казанлък, ул „Георги Бенковски” №11, НЧ ”Възродена искра – 2000” www.vazrodena-iskra.com, e-mail Е-мейл адресът e защитен от спам ботове.
Телефон за връзка или информация: 0431/7 51 57, 0885141434 – Александра Пастърмова или 0898809322 – Ренина Лекова
Последно променен на Петък, 09 Февруари 2018 11:21  

facebook

 

Всички права запазени. © 2012 Дизайн и разработка: "Казанлък инфо" www.kazanlak-bg.info
Национален конкурс за детска рисунка на тема „Траките”